Pozovite 021/549-149, 021/549-191
Kosančić Ivana 7, Novi Sad 21000
Pon-Pet 8:00 – 20:00

Radiologija Novi Sad

Precizna dijagnostika za Vaše zdravlje. Ne čekajte, zakažite Vaš snimak kod nas danas!

Prof. Dr. Sanja Stojanović
Prof. Dr Sanja Stojanović

specijalista radiologije, subspecijalista interventne radiologije

Radiološka Ordinacija Novi Sad

Ultrasonografija štitaste žlezde – omogućava uvid u veličinu, građu i izgled žlezdanog parenhima. Pored vrednosti hormona koji pokazuju na eventualni poremećaj u radu štitaste žlezde, ultrazvučnom metodom se mogu uočiti ciste ili čvorići koji remete njenu funkciju. Samim tim, ultrazvučni pregled je neophodan kako bi usmerio terapiju na uzrok koji je doveo do određenog poremećaja.

Ultrasonografija vrata i maksilofacijalne regije (pregled pljuvaćnih žlezda) – kod različitih ORL oboljenja, bolesti mogu da se šire preko limfnih čvorova vrata i zato je ovaj pregled često neophodan. Otok pljuvačnih žlezda u području donje vilice mogu da izazovu upalni procesi, tumori ili postojanje kamenčića u izvodnim kanalima, a ultrazvuk je prva bezbolna i neškodljiva metoda koja može da razreši u kom smeru treba usmeriti ili završiti ispitivanje.

Ultrasonografija dojki i aksila – redovne ultrazvučne preglede dojki potrebno je raditi jednom godišnje i to od rane mladosti. Pojedine patološke promene kao što su fibroadenomi i ciste imaju tendenciju pojavljivanja već u ranim dvadesetima. U kasnijim godinama (nakon četrdesete), ultrazvučne preglede i dalje treba raditi jednom godišnje, ali ih i kombinovati uz mamografiju dojki.

Dopler karotidnih arterija – ultrazvučni dopler predstavlja brz i jednostavan način pomoću kojeg se može utvrditi stanje karotidnih arterija smeštenih u vratu. Svako značajno suženje ili promena strukture vodi u formiranje plaka, a to predstavlja povećan rizik za nastajanje insulta – šloga. Preventivni pregled karotidnih arterija je izuzetno značajan, naročito ako imate povećane nivoe masti u krvi.

Dopler vena nogu – tromboembolje pluća vrlo često nastaju kao posledica postojanja proširenih vena u nogama, koje imaju tendenciju da tromboziraju, a labilni trombi se mogu odvojiti od vene i odatle naći put do pluća. Zbog toga, nemojte olako shvatiti dugotrajne bolove ili otoke u nogama, uradite dopler vena i arterija nogu.

Ultrazvuk gornjeg abdomena – bi trebalo preventivno raditi jednom godišnje jer postoji čitav niz oboljenja koja ne daju nikakve simptome sve dok ne stignu u uznapredovali stadijum bolesti kao što su promene u jetri, pankreasu, bubrezima. Pored toga, u svetu već dugi niz godina postoje skrining programi koji podrazumevaju pregled trbušne aorte da bi se isključilo postojanje abdominalne aneurizme čiji prvi simptom može biti pucanje i direktno ugrožavanje života.

Konsultacija interventnog radiologa – savremena terapija u onkologiji se bazira na primeni protokola koji se definiše na osnovu patohistološkog nalaza tumora. Kako bi se dobio adekvatan uzorak, neophodna je perkutana biopsija tumorske promene unutar jetre, bubrega ili neke druge lokalizacije. Pored toga postoje perkutane terapije kao što su radiofrekventna ablacija tumora ili transarterijska hemoembolizacija. Da bi se ove metode primenile, interventni radiolog mora da pregleda prethodnu medicinsku dokumentaciju i primenjene radiološke preglede ( CT, MR ) kako bi procenio mogućnost izvođenja neke od pomenutih procedura.

„Želja za zdravljem je pola zdravlja.” – Seneka

„Zdravlje je umetnost življenja.”

GOG
Poliklinika u Novom Sadu

Kosančić Ivana 7, Novi Sad 21000